Jos poliittisissa voimasuhteissa ei tapahdu selvää muutosta, on Kemijärven käräjäoikeuden kohtalo liipasimella. Matti Vanhasen (kesk) hallituksen kehyspäätökset ja valtion tuottavuusohjelma merkitsevät että tuomioistuimet ovat viikatemiehen armoilla.
Korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon mielestä säästö- ja tuottavuusmääräyksiin päästään vain puolittamalla nykyinen käräjäoikeuksien määrä 58 käräjäoikeudesta n. 30 käräjäoikeuteen. Se on Koskelon mielestä parempi vaihtoehto oikeusturvan kannalta, sillä monissa isoissa käräjäoikeuksissa juttusuma seisoo.

Käsillä on erikoinen tilanne. Meillä on istuva hallitus joka vääntää oikeuslaitoksen ruuvia tiukemmalle ja meillä on oikeuslaitos joka kansalaisten oikeusturvan nimissä antaa voimaa vääntäjälle. Puristuksen tuntevat syrjäseutujen ihmiset.

Olen istunut vuoden käräjiä Kemijärvellä ja tiedän sen porukan tehokkaaksi. Itä-Lapin ihmisille oma käräjätalo on tärkeä. En voi hyväksyä taloudellista kiristämistä ja valtion säästöt tulee kohdentaa ihan muualle. Tarvittaessa on nostettava ökyrikkaiden veroja.

Yksioikoinen on Koskelon kanta että keskittäminen toisi ihmisille oikeusturvaa. Totta kai etelän käräjäoikeudet tehostuisivat jos jutut keskitettäisiin vaikka Vakka-Suomen alueelta Saloon istuttavaksi. Mutta kuinka kävisi pohjoisessa karsittujen käräjäoikeuksien alueilla? Rovalasta, Onkamosta tai Sallan kirkolta olisi kohtuuttoman pitkä matka lähteä käräjäasioita hoitamaan vaikkapa Rovaniemelle.

Kemijärven käräjäoikeuden tulevaisuudesta keskustellaan parhaillaan oikeuslaitoksessa. Myös hallituksen piirissä pohditaan käräjäoikeuksien karsimista. Minä en voi taatusti hyväksyä palvelujen karsimista pohjoisen ihmisiltä.

Jari Kotimäki